ENG

#SlovenskoGospodarstvo
#GospodarskaRast
#COVID-19

Albacorjevi pogledi na COVID-19 in naše storitve urgentnih analiz in podpore

koronavirus kriza svet ujela na levi nogi

Za večino so se dogodki, ko so države ena za drugo začele zapirati meje in omejevati prebivalce, zdele kot prizori iz filma. Medtem, ko se zdi, da imajo ti ukrepi učinek na izravnanje krivulje okužb pa ekonomisti razmišljajo kakšne dolgoročne posledice bo kriza imela na svetovno gospodarstvo.

V Albacorju spremljamo poročila

vodilnih svetovnih bank, svetovalnih podjetij in t.i. ekonomskih možganskih rezervarjev (think tanks). Na koncu januarja 2020 so bile prevladujoče napovedi za svetovno gospodarsko rast v letu 2020 3.3%. Ob pisanju tega sporočila je prevladujoče mnenje, da bo svetovno gospodarstvo letos padlo med 6% in 10%. Kar je še bolj zaskrbljujoče je to, da je variabilnost prevladujočega mnenja zelo visoka in se z nadaljevanjem COVID-19 krize nenehno popravlja navzdol.

Črnogleda napoved za 2020?

Kljub črnogledim napovedim za 2020 želimo stranke opomniti, da so se zgodovinsko gospodarsva po simetričnih krizah (t.j. takšnih, ki jih povzroči zunanji dogodek z vplivom na vsa gospodarstva) pobrala relativno hitro. Dodatno je prebivalstvo delovne starosti, ki je gonilni motor naše družbe, iz zdravstvenega vidika od virusa le blago prizadeto. Zato so izgledi, da po koncu te motnje brez primere, ne bo dolgoročnih vplivov na osebno potrošnjo in produktivnost dobri. To seveda velja samo ob predpostavki, da se gospodarstvo ne zruši. Seveda bodo v naslednjih letih gospodarstva morala plačati za ukrepe, ki se izvajajo za njihovo rešitev vendar so ukrepi nujni, saj nečesar kar ni več ne moreš obnavljati.

Finance

Več dela na daljavo, online nakupov

Menimo, da se bodo vzorci in ritem naše družbe spremenili. Med mnogimi spremembami po krizi pričakujemo več dela na daljavo, več online nakupov, povečano osredotočenost na znanje in digitalne izkušnje ter na drugi strani povišano zavedanje problemov z zasebnostjo, kritično ovrednotenje šibkosti nabavnih verig , zmanjšanje zasebnih in poslovnih potovanj, povišano pomembnost samozadosnosti pri proizvodnji hrane in nadaljevanje premika k obnovljivim virom energije. Verjetno bo še veliko drugih globokih vzorcev vendar je še prezgodaj, da se jih bi dalo napovedati.

Tretja gospodarska
kriza za SLOVENIJO

Za Slovenijo je to tretja gospodarska kriza od neodvisnosti in mislimo, da smo tokrat za hitro okrevanje pripravljeni bolje od večine držav. Ukrepi socialnega distanciranja so bili implementirani zgodaj in obsežno ter izgleda, da učinkujejo. To nas navdaja z optimizmom, da bo Slovenija prizadeta manj od drugih držav v okolici. Prav tako smo mnenja, da so poslovne prakse v Sloveniji danes veliko bolj v skladu z najboljšimi mednarodnimi praksami kot pred letom 2008. Najbolj pomembno je, da so gospodarski ukrepi za blažitev krize obsežni in so bili objavljeni hitro, kar podjetjem vliva zaupanje glede poslovanja po koncu pandemije.

Ne glede na zgornje bo naslednjih nekaj mesecev za veliko podjetij velik izziv iz vidika upravljanja s kupci, denarnimi sredstvi in zaposlenimi. Prihodki v sektorjih kot so turizem, neprehranske prodajalne in potovanja so preko noči padli na nič in boj za preživetje je zelo resničen. Albacore ima obsežne izkušnje pri pomoči podjetjem v kriznih situacijah in pri finančnem prestrukturiranju in vam lahko pomaga z našo ekspertizo iz finančnega modeliranja na svetovnem nivoju, kot tudi pri zbiranju dolga in kapitala za premostitev primankljajev v denarnem toku in da se pozicionirate za okrevanje in rast po koncu pandemije.

Pogled na COVID-19

V kolikor želite, o naši analizi trenutne situacije in naših storitvah, izvedeti več predlagamo, da si pogledate našo spletno stran ter si prenesete našo predstavitev Pogled na COVID-19 ali pa nas kontaktirajte direktno in se bomo pogovorili, kako vam lahko pomagamo v vaši specifični situaciji.

Vprašajte nas karkoli. Kadarkoli.

“Ne stremi k uspehu temveč
k temu, da imaš vrednost.”

Albert Einstein